Shamaanin henkioppaat, opettajat ja voimaeläimet

Mitä ovat henget?

Shamaani toimii tietoisesti henkimaailman voiman välittäjänä yhteistyössä erilaisten henkien kanssa. Henkiä kutsutaan yleensä henkioppaiksi, -opettajiksi, voimaeläimiksi ja apulaisiksi. Ilman henkiä ei ole shamaania. Koska kaikella on henki (ks. Animismi), omien henkioppaidensa ja voimaeläintensä lisäksi – avulla ja kanssa – shamaani on yhteydessä kaikkeen elävään.

Henget voivat olla valoja ja värejä, ihmis-, eläin-, kasvi- tai mineraalihahmoisia tai esimerkiksi vainajahenkiä. Jokaisella kehonosalla on oma henkensä, samoin kuin esineillä tai kokonaisilla maanosilla, paikoilla tai sanoilla, ajatuksilla tai tarinoilla (ks. Animismi).

Ihmishahmoisia, viisaita henkiä, jotka opastavat shamaania tämän elämässä kutsutaan shamaanin (henki)opettajiksi. He voivat olla shamaanin tukena koko tämän elämän ajan tai auttaa vain tietyntyyppisissä tehtävissä, kuten parantamisessa.

Shamaanin voimaeläimet

Shamaanilla on yleensä yksi voimaeläin, joka on hänen kumppaninsa koko elämän ajan. Sen lisäksi shamaanilla on erilaisia apueläimiä tiettyjä tehtäviä varten. Voimaeläimet myös opastavat ja vievät shamaania henkimaailman eri osissa shamaanin matkoilla sinne, mistä apu tai parannus löytyy ja/tai auttavat itse parantamisessa.

Yleensä voimaeläimet ovat nisäkkäitä, lintuja tai kaloja. Ne voivat olla myös hyönteisiä, hämähäkkejä tai matelijoita. Mahdollisia ovat myös niin sanotut myyttiset eläimet, kuten lohikäärme, tai jo sukupuuttoon kuolleet eläimet. Voimaeläimen koolla ei ole merkitystä voiman kannalta, vaan jokaisella voimaeläimellä on erityinen voimansa. Se, mikä voimaeläin ihmisellä on, on yhteydessä esimerkiksi siihen, mikä on hänen työnsä tai elämäntehtävänsä. Shamaanimatkalla shamaani saattaa myös muuttua voimaeläimekseen tai sen lajikumppaniksi.

Ajatus voimaeläimestä liittyy shamanistiseen käsitykseen terveydestä ja voimasta. Jos ihmisessä oleva voima on tasapainossa, hän on terve. Jos jotain voimaa on liikaa tai liian vähän, hän sairastuu. Shamaani kommunikoi henkimaailman kanssa ja kysyy apua ja neuvoa parannustilanteessa siihen, miten tasapaino voidaan saavuttaa. Yksi tapa on palauttaa ihmiselle hänen voimaeläimensä.

Luvun kirjoittamiseen on käytetty lähteitä, jotka löytyvät täältä.

Shamaaniseura ry
[email protected]