Kaarina Kailo – Matriarchal aesthetics and the importance of women’s väki energies

Kaarina Kailo (Ph.D.) on Pohjois-Amerikan tutkimuksen dosentti, tietokirjailija ja tunnustettu matriarkaalisen tutkimuksen asiantuntija. Hän asui Kanadassa l7 vuotta ja toimi pitkään naistutkimuksen viroissa Simone de Beauvoir-instituutissa, Montrealissa. Suomessa hän on toiminut Oulun yliopiston naistutkimuksen professorina ja Suomen Akatemian varttuneena tutkijana. Kailo on kirjoittanut satoja artikkeleita ja lukuisia kirjoja. Hän sai Kalevalan 1985-juhlavuoden toimikunnan Kalevala-mitalin ja tutkii edelleen pohjoista mytologiaa, karhu-uskontoa, ekofeminismiä, alkuperäiskansojen ja lahjan filosofiaa sekä matrikulttuuria. Politiikassa olen monissa luottamustehtävissä (mm. kaupunginvaltuutettu, hyvinvointilautakunnan ja Pohjois-Pohjanmaan maakuntavaltuuston jäsen ja KH:n varajäsen). Kuulun Kiimingin ja Oulun työväen eläkeläisiin.

Kaarina Kaiilo, Ph.D., Docent, isa Finnish scholar who has worked at the universities of Quebec and Concordia in Canada, and as a professor of Women’s Studies at Oulu University. Sha has also worked as Senior Scholar of the Finnish Academy. her books include Wo|men and Bears – the Gifts of Nature, Culture and Gender Revisited, Finnish Goddess Mythology and the Golden Woman: Climate Change, Earth-based Indigenous Knowledge and the Gift; Sauna maa-ilma, haltija ja jumalat/taret and co-created anthologies on ecopsychology/traditional knowledge, neoliberalism and the Indigenous Sami. She is an eco-activist, municipal politician and self-made quilt artist with four recognitions for her life long work in cultural and women’s studies.

Työpaja / Workshop: MATRIARKAALINEN ESTETIIKKA JA NAISEN VÄEN ENERGIOIDEN TÄRKEYS – MATRIARCHAL AESTHETICS AND THE IMPORTANCE OF WOMEN’S VÄKI ENERGIES

Kaiken ikäisille ja kaikille sukupuolille | For all ages and humans

Alustuksessani esittelen ja kuvaan matriarkaalista estetiikkaa osallistavana ja prosessinomaisena rituaalina, joka on kokonaisvaltainen osa maa-ilmankuvaa. Kuvaan miksi sillä ja lahja- sekä huolenpitotaloudella on merkitystä ekologisesti ja sosiaalisesti kestävän tulevaisuuden näkökulmasta.  Miksi tarvitsemme ekologisia viisausperinteitä ja mitä ne ovat?  Väkienergiat, jotka Suomessa liitetään erityisesti naisiin ja karhuihin omaavat monia kulttuurinvälisiä vastineita, ja liittyvät animistisiin uskomuksiin elämänvoimasta ja äitien sekä karhujen elämänuusintamisen voimasta.  Varsinkin naisten väkeä on muinoin arvostettu ja kunnioitettu suojeluksena ja lykyn tuojana. Naisen väestä on tullut haukkumasana ”vittu” vasta myöhemmin.  Kerron myös omasta tilkkutaiteestani omana pyrkimyksenäni luoda ympärille jumalatar-henkeä, pyhyyttä ja esteettistä eloa, jota tarvitsemme yhä enemmän ekokriisien, sodan ja ilmastonmuutoksen kontekstissa.

The aim of the presentation is to describe how a matriarchal aesthetics as process and participatory ritual has been reconstructed and how it matters for the planetary future and ecological, social sustainability. What kinds of rituals do women-identified humans now long for in the spirit of ecological wisdom, responsibility and accountability? The väki energies have many cross-cultural parallels and have to do with raising one’s nature and feeling part of the ecological cosmos. It is the unique life-giving power of women that has been ritually celebrated prior to patriarchy. I describe my own art as this kind of a process of creative emancipation and life-celebration against the heroic myths of conquest-oriented patriarchy.

FB: kaarina kailo