Shamanismi on osa koko maailman henkistä perintöä ja kulttuuria. Se on tietoista käsitystä siitä, että kaikella on sielu ja kaikki on elävää.

Shamanismi on kymmeniä tuhansia vuosia vanha parannusmenetelmä, joka voidaan löytää jossakin muodossaan kaikista kulttuureista eri aikoina maailmanlaajuisesti. Shamanistisia parantajia on myös tämän päivän yhteiskunnassa. Shamanismi ei ole uskonto, vaikka se voi johtaa hyvin uskonnollisiin kokemuksiin. Nykyshamanismilla on jo monia muotoja, mutta se ei ole mikään uususkonto, eikä sitä pidä sekoittaa new age -liikkeeseen. Se on maailmankatsomus, elämäntapa ja ikiaikoja vanha perinne (old age).

 

*

 

Sana ’shamaani’ tulee siperialaisen evenki-heimon kielen sanasta ’sha man’, joka tarkoittaa näkemistä tai tietämistä. Shamaani on parantaja. Hänellä voi olla erilaisia rooleja yhteisössä, kuten esimerkiksi tietäjä, ennustaja, näkijä tai itkijä. Shamaani tekee matkan henkimaailmaan tai toiseen todellisuuteen henkiauttajiensa avulla tuodakseen tietoa, parannusta tai voimaa sitä pyytäneelle yksilölle tai yhteisölle. Näin hän saattaa potilaan, yhteisön tai paikan henkisen tasapainon ja voiman ennalleen.

Shamanistinen maailmankuva jakautuu aliseen, keskiseen ja yliseen. Shamaani tekee matkan näihin tavatakseen henkiauttajansa, joka opastaa häntä tehtävässään. Matka tehdään useimmiten rummutuksen, tanssin tai laulun avulla. Shamaanilla voi olla useita henkiauttajia. Usein ne näyttäytyvät voimaeläimen tai ihmisen hahmossa, sen mukaan mikä on shamaanin tehtävä.

Käsitys kaiken elollisen yhteydestä toisiinsa on keskeistä shamanismille. Se on henkistä ekologiaa, joka perustuu kaiken elämän kunnioittamiseen ja tasapainoon pyrkimiseen.

 

Etsitään shamanistista materiaalia nettiin

Shamaaniseuran nettisivuille tarvitaan enemmän shamanismiin liittyvää materiaalia. Tarkoituksena on jakaa helposti tietoa shamanismista, niin shamanismista kiinnostuneille ulkopuolisille kuin myös virikkeeksi pitkäaikaisille harrastajille. Kuvailut shamanismin kaikista erilaisista suuntauksista ovat tervetulleita. Täältä löydät lisätietoja.